duk belek2 buku resepi mak terjumpa lah resepi nie...jom try seme2.....
- 3 camca besar minyak sapi
- 5cm kulit kayu manis
- 4 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga lawang
- 2 helai daun pandan (dibersihkan & disimpunl)
- 600g beras basmathi (dibasuh & disejat)
- 1/2 camca teh serbuk kunyit
- 70g serbuk badam
- 1100 ml air
- 1100 ml susu cair
- 65ml dadih
- 1 camca teh garam
- sedikit kacang pis & kismis
- 1 biji bawang besar
- 4cm halia
- 6 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- panaskan minyak sapi didalam periuk. tumis kulit kayu manis bersama buah pelaga, bunga lawang, cengkih, dan daun pandan. kacau sehingga ia naik bau...(wangi nyer...heheheeeee)
- masukkan bahan yang dikisar. kacau sehingga naik bau....(lagi wangi maa.....)
- masukkan beras bersama serbuk kunyit dan serbuk badam. kacau sehingga kerig air beras tadi.
- kemudian masukkan air bersama susu cair.kacau sekali sekala hingga hampir kering airnya.
- masukkan dadih bersama garam.kacau seminit.tut periuk dan pelahan kan api. biar sehingga masak.
- tabur kacang pis bersama kismis didalam nasi belum dihidangkan.
dah siap.!!...yummy.....(^_^)
**maaf gambat xcantik....fon murah... :P
No comments:
Post a Comment