enjoy la my little blog nie oke.....(^_^)

PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

Wednesday 6 July 2011

beriani DADIH

kali nie resepi pelik tp benar...(heheheeee)
duk belek2 buku resepi mak terjumpa lah resepi nie...jom try seme2.....


bahan-bahan yang diperlukan:

  • 3 camca besar minyak sapi
  • 5cm kulit kayu manis
  • 4 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 2 helai daun pandan (dibersihkan & disimpunl)
  • 600g beras basmathi (dibasuh & disejat)
  • 1/2 camca teh serbuk kunyit
  • 70g serbuk badam
  • 1100 ml air
  • 1100 ml susu cair
  • 65ml dadih
  • 1 camca teh garam
  • sedikit kacang pis & kismis
bahan-bahan yang dikisar halus
  • 1 biji bawang besar
  • 4cm halia
  • 6 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
cara-cara menyediakan nyer...:
  1. panaskan minyak sapi didalam periuk. tumis kulit kayu manis bersama buah pelaga, bunga lawang, cengkih, dan daun pandan.  kacau sehingga ia naik bau...(wangi nyer...heheheeeee)
  2. masukkan bahan yang dikisar. kacau sehingga naik bau....(lagi wangi maa.....)
  3. masukkan beras bersama serbuk kunyit dan serbuk badam. kacau sehingga kerig air beras tadi.
  4. kemudian masukkan air bersama susu cair.kacau sekali sekala hingga hampir kering airnya.
  5. masukkan dadih bersama garam.kacau seminit.tut periuk dan pelahan kan api. biar sehingga masak.
  6. tabur kacang pis bersama kismis didalam nasi belum dihidangkan.



dah siap.!!...yummy.....(^_^)

**maaf gambat xcantik....fon murah... :P



No comments:

Post a Comment