enjoy la my little blog nie oke.....(^_^)

PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

Friday 8 July 2011

penganan kacang BAKAR

penganan nie salah satu makanan tradisional orang terengganu.....tahun-tahun sebelum nie, penganan turut dijadikan sebagai hantaran perkhawinan di terengganu.......
nie salah satu resepi penganan bakar yang disimpan turun temurun oleh my mom....

kelmarin jam 630 ptg me and my mom buat penganan bakar
jom kiter tgk cm ne nk jdikan penanan bakar yang best cam kami buat.....(^_^)

bahan-bahan yang diperlukan
  • 6 biji telur (dipukul)
  • 1 biji kelapa
  • 1/2 kg gula
  • 1/2 cawan kacang tanah/kacang hijau (ditumbuk halus)
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • secubit garam
  • sedikit minyak masak
**paling penting adalah acuan penganan dari tembaga**


cara-cara nya....
  1. sediakan bara api dengan mengunakan arang dan sabut kelapa..(pembakaran penganan agak cerewet kerana jika kite tiada peralatan yang betul, penganan akan cepat hangus.....oleh itu, amat la penting untuk memiliki acuan tembaga kerana pembakaran boleh dilakukan dengan baik....)
  2.  ambilkan santan 2 1/2 magkuk (saiz sederhana). masukkan gula. kacau sehingga gula hancur.
  3. masukkan garam, tepung gandum & tepung beras (kacau sehingga rata)
  4. masukkan telur & sedikit minyak kedalam adunan tadi.
  5. panaskan sekejap acuan tembaga tadi. masukkan adunan.  
  6. bakar. (letakakn sabut diatas).
selesai masak & sedia di hidang. sangat sedap...yummy...(^_^)

ini hasilnya....



dan ini acuan nyer.....

No comments:

Post a Comment